Ugrás a tartalomra

Szemegészségügyi fogalomtár

A szem egészsége és a kapcsolódó fogalmak bonyolultnak tűnhetnek. Ezért megalkottunk egy hasznos szemegészségügyi fogalomtárat, amely tartalmazza a szem egészségével, a gyakori szemproblémákkal és a megfelelő szemápolással kapcsolatos, gyakran használt szavakat és azok jelentését.

Alfa-bisabolol

A kamilla illóolajának legfőbb komponense. Nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a bőrpírt és a gyulladást, még érzékeny bőr esetén is.

Aloe vera

Az aloe vera növény leveléből kivont gél, amely hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a bőrpírt és az irritációt.

Antibiotikum

A bakteriális fertőzések ellen ható gyógyszer

Antihisztamin

Olyan gyógyszer, amely gátolja vagy csökkenti a hisztamin hatását, csökkentve ezzel a szervezet allergiás reakcióját.

Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis)

Gyakori szembetegség, amely a szemhéj gyulladását, hámlását, kipirosodását és kérgesedését okozza.

Kötőhártya- és szemhéjgyulladás (blepharoconjunctivitis)

A szem azon betegsége, amikor a szemhéj és a szem kötőhártyája gyulladt. Ez egy gyakori hosszú távú állapot, amely kezelés nélkül tartós látásváltozásokhoz vezethet.

Szürkehályog

Olyan betegség, amikor a szemében lévő átlátszó korong, az úgynevezett lencse fokozatosan elhomályosul, ami homályos, ködös látást eredményez.

Cationorm®

A Santen első olyan műkönnye, amely pozitív vonzással segíti a nedvesség szemfelszínen maradását, ezáltal biztosítja a hosszan tartó megkönnyebbülést.

Számítógépes látás szindróma (digitális szemfáradtság)

Szem- és látásproblémák összefüggő csoportja, amelyeket a számítógép vagy digitális eszköz előtt töltött hosszú idő okoz.

Szaruhártya

A szem elülső részét védő, átlátszó réteg.

Térhálós

Amikor a kis molekulák sokkal hosszabb hálózatokba kapcsolódnak össze (a hialuronsav esetében, ez lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig maradjon a szemben).

Szemszárazság

Gyakori probléma, amelynek oka, hogy a könnyek nem nedvesítik eléggé a szemet, mert nincs elég belőlük, vagy mert nem megfelelő a minőségük.

Szemhigiénia

Olyan bevált gyakorlatok, amelyekkel szemének optimális, a lehető legkényelmesebb körülményeket biztosíthatja a működéshez.

Ferulasav

Szerves vegyület, amely egyes növények sejtfalában található. Gazdag antioxidánsokban, például A-, C- és Evitaminban.

Hialuronsav

A szervezetben természetesen megtalálható molekula, amely a szemcseppekhez hozzáadva segít újraalkotni a természetes könnyek viszkózus tulajdonságait, és megkönnyíti a természetes pislogási folyamatot.

Intenzíven pulzáló fényterápia

Kezelés a Meibom-mirigyek működési zavara miatt szemszárazságban szenvedők egy része számára. Meghatározott energiára és frekvenciára beállított intenzív pulzáló fényt használ a Meibom-mirigyek stimulálására és működésük helyreállítására.

Glaukóma

A szem olyan betegsége, amelyet a szemben felgyülemlett folyadék okoz, ami a látóideget károsító nyomásnövekedést eredményez. Ez a látás elvesztéséhez vezethet.

Liposzómák

Foszfolipid membránnal rendelkező kis molekulák; a membrán lehetővé teszi számukra, hogy természetes hatóanyagokat tartalmazzanak és szállítsanak. A liposzómák felhasználhatók vakcinákban és más orvosság - és gyógyszerszállítási módszerekben.

Makuladegeneráció

Olyan betegség, amelyben a retina középső része (a makula) károsodik, ami torzítja vagy csökkenti a központi látást.

Meibom-mirigy-diszfunkció

Rövidítése: MGD. A szem nedvesítését elősegítő olajtermelő Meibom-mirigyek elzáródása.

Meibom-(olaj)mirigyek

A szemhéjunk szélén található apró mirigyek, amelyek olajat választanak ki, hogy bevonják a szemünket, és megakadályozzák a könnyünkben lévő víz elpárolgását.

Szemész szakorvos

Szemészeti ellátásra szakosodott orvos, aki diagnosztizálja és kezeli a szembetegségeket, szemműtéteket végez, valamint látásproblémák esetén szemüveget és kontaktlencsét ír fel.

Optometrista

Olyan egészségügyi szakember, aki az elsődleges látásgondozásra szakosodott, de nem orvos. Látásvizsgálatot és látáskorrekciót végezhet, valamint diagnosztizálhatja és kezelheti a látásváltozásokat.

Schirmer-teszt

Diagnosztikai vizsgálat annak megállapítására, hogy a szem elegendő könnyet termel-e ahhoz, hogy kellően nedvesen tartsa azt. Egy szűrőpapír segítségével végzik, amelyet körülbelül 5 percig a szemében hagynak, hogy megmérjék a könny mennyiségét.

Sjögren-szindróma

Az immunrendszert érintő betegség, amelyet elsősorban szemszárazság és szájszárazság jellemez.

Szteroidok

Gyógyszerekben gyakran használt vegyületek a duzzanat és a gyulladás csökkentésére.

Teafaolaj

A teafaolaj vagy melaleucaolaj az ausztrál teafa leveléből származó illóolaj. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és gyakran használják haj- és bőrápoló termékekben.

Könnyfilm

A külső réteg egy olaj- vagy lipidalapú réteg, amely segít csökkenteni a természetes könnyek párolgását.

Xantángumi

Szénhidrátok (cukortartalmú anyagok) Xanthomonas campestris baktériummal történő erjesztésével állítják elő, és általában szemcseppekben használják az összetevők helyben tartására.

A SZEMÁPOLÁS ALAPJAI A SANTENTŐL

Böngésszen a Santen termékkínálatában, hogy megtalálja az Önnek és szemének megfelelő szemápolási megoldást, amely hosszú távú enyhülést hozhat a szemszárazság, a szemhéjszéli gyulladás és más szemproblémák esetén.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN
Az oldalon található információk nem helyettesítik a kezelőorvosa által adott javaslatokat. Az állapotával, tüneteivel vagy kezeléseivel kapcsolatos kérdések esetén forduljon kezelőorvosához.