Ugrás a tartalomra

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság tünetei akkor jelennek meg, ha a szemünk nem termel elég könnyet, a könny túl gyorsan elpárolog, illetve a kettő kombinációja esetén. Az is előfordulhat, hogy a könnyek minősége nem megfelelő (túl vizes és nem elég olajos), vagy nem oszlik el megfelelően a szem felszínén.1

Számos lehetséges ok állhat a szemszárazság tüneteinek hátterében. Ha számítógépezés, videojátékozás vagy aprólékos munka közben száraznak érzi a szemét, akkor lehet, hogy kevesebbet pislog, és kevesebb könnyet termel.

A szemszárazság különbözőképpen érinti az embereket,2 ezért előfordulhat, hogy Ön nem tapasztalja az összes, itt felsorolt tünetet. A szemszárazság mellett a következőket is érezheti:3

FÁJDALOM
FÁRADT, ELNEHEZÜLT SZEMEK
SZÚRÓ ÉRZÉS
ÉGŐ ÉRZÉS
MINTHA VALAMI BELEMENT VOLNA A SZEMBE
AKÁR A SZEMEK KÖNNYEZÉSE

A szemszárazság tüneteit fertőzés vagy allergia is okozhatja, ami eltérő kezelést igényel, ezért fontos, hogy a helyes diagnózis felállítása érdekében felkeressen egy szemspecialistát.4

A szemszárazság a látása minőségét is befolyásolhatja. A látása időnként homályossá válhat, de ez általában magától elmúlik vagy javul, ha pislog.

Fontos megjegyezni, hogy bár a szeme könnyessé válhat, ez a vizes könny nem javítja a szemszárazságot.1 A szemszárazság enyhítése érdekében tudnia kell, hogyan kezelje és előzze meg a tüneteket az Ocutears® szemcsepp használatával és a szeme egészségét támogató szokások bevezetésével.

Számos oka lehet a szemszárazságnak, amely a tüneteit okozza, ezért tovább olvasva többet tudhat meg szemszárazsága okairól.

Referenciák

  1. Royal College of Ophthalmologists. Understanding dry eye. A következő címen érhető el: https://www.rcophth.ac.uk/wp-content/uploads/2017/10/2017_Understanding-Dry-eye.pdf Hozzáférés: 2021. augusztus.
  2. Clayton JA. NEJM 2018; 378: 2212-23.
  3. Santen. Ocutears Hydro+ 0.4% Instructions for Use, 2020.
  4. Messmer EM. Dtsch Arztebl Int 2015; 112: 71–82.

A SZEMÁPOLÁS ALAPJAI A SANTENTŐL

Böngésszen a Santen termékkínálatában, hogy megtalálja az Önnek és szemének megfelelő szemápolási megoldást, amely hosszú távú enyhülést hozhat a szemszárazság, a szemhéjszéli gyulladás és más szemproblémák esetén.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN
Az oldalon található információk nem helyettesítik a kezelőorvosa által adott javaslatokat.  Az állapotával, tüneteivel vagy kezeléseivel kapcsolatos kérdések esetén forduljon kezelőorvosához.