Ugrás a tartalomra

Gyakran ismételt kérdések az Ocutears®-ről

 1. Miért ront a képernyőhasználat a szemszárazságon?

  Képernyőt nézve gyakran előfordul, hogy kevesebbet pislogunk. Ez azért probléma, mert a gyakori pislogás szükséges a szem könnyfilmjének – a szem felszínét védő vékony folyadékrétegnek – a felfrissítéséhez. Emiatt homályos látás és szempanaszok jelentkezhetnek.1

 2. Miért ront a légkondicionáló a szemszárazságon?

  A légkondicionáló berendezések és a száraz levegőjű környezet, például a repülőgépé, egy speciális típusú szemszárazságot, párolgás okozta szemszárazságot okozhatnak. Ha a hőmérséklet alacsony, ez csökkentheti a szemhéjakon lévő Meibommirigyek olajkiválasztását, amely megakadályozná a könnyek túl gyors elpárolgását.2

 3. Minden, szemszárazságra való szemcsepp egyforma?

  Számos különböző típusú szemcsepp áll rendelkezésre a szemszárazság tüneteinek kezelésére. Mindegyik más formulával és hatóanyagokkal rendelkezik, ezért a szemszárazág más és más típusai és okai esetén jelenti a legjobb megoldást. Sok más szemcseppel ellentétben az Ocutears® HYDRO+ magas koncentrációban tartalmaz térhálós hialuronsavat (0,4%). Az Ocutears® ALO+ térhálós hialuronsavat (0,2%) és nyugtató aloe vera gélt is tartalmaz a vörös, irritált és érzékeny, száraz szemek tüneteinek enyhítésére.3

 4. Mi az a térhálós hialuronsav és miért jobb, mint a hagyományos hialuronsav?

  A térhálós hialuronsav a hialuronsav egy speciális formája, amelyet úgy terveztek, hogy utánozza a természetes könnyek viselkedését.4,5

 5. Melyek az Ocutears® ALO+ szemcseppben megtalálható aloe vera előnyei?

  Az aloe vera az aloe vera növény leveléből kivont gél, amely hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a vörösödést és az irritációt.3,6-9

 6. Honnan tudom, hogy melyik Ocutears® szemcsepp a legjobb a számomra?

  Az Ocutears® szemcsepp két különböző fajtája kapható – HYDRO+ és ALO+. Az Ocutears® HYDRO+ azok számára a legjobb megoldás, akik a hosszú ideig tartó képernyőhasználat miatt, vagy szemműtét után szenvednek szemszárazságban. Az Ocutears® ALO+ akkor lehet különösen előnyös, ha szeme gyakran vörös, irritált és érzékeny, vagy gyakran van kitéve olyan környezeti feltételeknek, mint a napfény vagy légkondicionálás.

 7. Ha szemszárazságban szenvedek, miért könnyezik folyamatosan a szemem?

  Furcsának tűnhet, de a szemszárazság gyakran vezethet könnyezéshez. Ha sok a könnyünk, ez a nedves szem érzetét keltheti. Ez akkor fordulhat elő, ha a könnyei nincsenek egyensúlyban, és irritálják a szemét – ennek következtében a szeme úgy próbálja orvosolni a problémát, hogy több könnyet termel. Ezek a könnyek azonban semmit sem tesznek a szemfelszín nyugtatása vagy védelme érdekében.10

 8. Mi okozza a szem vörösségét és irritáltságát?

  A vörös, viszkető és irritált szem valószínűleg az allergia vagy a szezonális szénanátha következménye. Az is előfordulhat azonban, hogy szemfertőzése van, ezért mindig érdemes megkérdezni a szemspecialistáját, ha a tünetek nem múlnak el. Általában a szemfertőzésnek sokkal több tünete van, mint a szemallergiának, például váladékozás vagy szemfájdalom.11

 9. Honnan tudhatom, hogy száraz-e a szemem?

  A szemszárazság kellemetlen, irritált érzést és vörös, szúrós szemet okozhat. Szeme a szokásosnál is könnyesebbek lehet, és előfordulhat, hogy kiszárad, ha digitális képernyőt használ, vagy ha légkondicionáló berendezésnek és más környezeti hatásoknak van kitéve. A látása időnként homályossá is válhat.10

 10. Segítséget nyújthat az Ocutears® szemcsepp, ha szénanátha miatt van száraz, viszkető szemem?

  Az Ocutears® szemcseppek két különböző összetételben kaphatók – az Ocutears® ALO+ aloe verát tartalmaz, hogy nyugtassa a vörös, irritált és érzékeny szemet.3

 11. Tartalmaz az Ocutears® szemcsepp tartósítószert vagy foszfátokat?

  Nem, az Ocutears® szemcseppek tartósítószer- és foszfátmentesek.3

 12. Használhatom az Ocutears® szemcseppet kontaktlencsével?

  Igen, az Ocutears® szemcseppek kompatibilisek a kontaktlencsékkel, és azok viselése közben is alkalmazhatók.3

 13. Mi történik, ha az Ocutears® szemcseppet nem az ajánlott tárolási körülményeknek megfelelően tároljuk?

  Az Ocutears® szemcsepp 2-25 °C között tárolva a lejárati időig, 25-40 °C között tárolva pedig 6 hónapig tartható el. Ha 0°C alatti vagy 40°C feletti hőmérsékleten tárolják, nem szabad felhasználni, és ki kell dobni.3

 14. Használható az Ocutears® szemcsepp más szemcseppekkel együtt? Szükséges egy bizonyos ideig várni a következő alkalmazás előtt?

  Igen, az Ocutears® szemcsepp használható más szemcseppekkel együtt. A különböző szemcseppek használata között azonban ajánlott 10 percet várni.

 15. Hány csepp van egy üvegben és mennyi ideig tart?

  Egy csepp átlagos térfogata 30 mikroliter (0,03 ml), ami azt jelenti, hogy egy 10 ml-es üvegben körülbelül 330 csepp van. Tehát ha naponta két cseppet használ mindkét szemébe, egy üveg körülbelül 80 napig tart.

 16. Az egységnyi adagot (UD) a felbontást követő 24 órán belül fel kell használni. Hogyan kell a felnyitott UD-t tárolni ez idő alatt?

  A felbontás utáni tárolásra nem vonatkoznak különleges feltételek, ugyanaz a hőmérséklettartomány érvényes, mint a felbontás előtti tárolásra (25°C alatt, és ne fagyassza le). A tartály lezárásához helyezze vissza a kupakot a termék tetejére.

 17. Használható az Ocutears® szemcsepp gyermekek esetén?

  Javasoljuk, hogy konzultáljon egy megfelelő, szemészetre szakosodott orvossal (pl. szemész), és kérje ki a tanácsát, mielőtt ezt a terméket gyermeken alkalmazná.

 18. Egy gyermek véletlenül lenyelte az Ocutears® szemcseppet. Mit tegyek?

  Véletlen lenyelés esetén forduljon orvoshoz. A termék teljes mennyisége viszonylag kicsi, ezért még lenyelés esetén sem valószínű, hogy komoly egészségügyi problémákat okozna. Ellenőrizze azonban az összetevők listáját, hátha gyermeke valamelyikre túlérzékeny, és ilyen esetben értesítse orvosát. Javasoljuk, hogy a terméket gyermekek elől elzárva tartsa.

 19. Égő érzést tapasztalok az Ocutears® HYDRO+ vagy ALO+ használata után. Mit tegyek?

  A lehető leghamarabb öblítse ki a terméket a szeméből bő hideg vízzel. Minden mellékhatásról számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének. Javasoljuk, hogy ne használja újra a szemcseppet, amíg nem konzultált kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel előfordulhat, hogy érzékeny valamelyik összetevőre.

A SZEMÁPOLÁS ALAPJAI A SANTENTŐL

Böngésszen a Santen termékkínálatában, hogy megtalálja az Önnek és szemének megfelelő szemápolási megoldást, amely hosszú távú enyhülést hozhat a szemszárazság, a szemhéjszéli gyulladás és más szemproblémák esetén.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN

Referenciák

 1. Harvard Health. Electronic screen alert: Avoid this vision risk. A következő címen érhető el: https://www.health.harvard.edu/diseases-andconditions/ electronic-screen-alert-avoid-thisvision- risk Hozzáférés: 2021. augusztus.
 2. Mydryeye.ca. Could air conditioning be causing your dry eye? A következő címen érhető el: https://mydryeye.ca/could-airconditioning- be-causing-your-dry-eye/ Hozzáférés: 2021. augusztus.
 3. Santen. Ocutears® Alo+ 0.2% Instructions for Use, 2020.
 4. Fallacara A et al. Molecules. 2017; 22(12): 2104.
 5. Fraser JR et al. J Intern Med. 1997; 242(1): 27- 33.
 6. Rahmani AH, et al. Pharmacogn Rev 2015;9(18):120–126.
 7. Sanchez M, et al. Molecules 2020;25(6):1324.
 8. Wozniak A & Paduch R. Pharm Biol 2012; 50(2): 147–154.
 9. Fox LT, et al. Pharmacogn Mag 2014; 2014;10(Suppl 2):S392–S403.
 10. The Royal College of Ophthalmologists. Understanding dry eye.A következő címen érhető el: https://www.rcophth.ac.uk/wpcontent/ uploads/2017/10/2017_Understandin g-Dry-eye.pdf Hozzáférés: 2021. augusztus.
 11. Cleveland clinic. Itchy, red eyes? How to tell if it’s allergy or infection? A következő címen érhető el: https://health.clevelandclinic.org/itchy-redeyes- how-to-tell-if-its-allergy-or-infection/ Hozzáférés: 2021. augusztus.
Az oldalon található információk nem helyettesítik a kezelőorvosa által adott javaslatokat. Az állapotával, tüneteivel vagy kezeléseivel kapcsolatos kérdések esetén forduljon kezelőorvosához.