Ugrás a tartalomra

Figyeljen arra, hogy mit eszik szemei egészsége érdekében

FIGYELJEN ARRA, HOGY MIT ESZIK SZEMEI EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN

A táplálkozás hatással van életünk számos területére, és ezen hatás egy része a wellness- útnak. A kedvenc snackjeinknek és ételeinknek előnyös összetevőit figyelembe véve, az étkezések pozitívan is hozzájárulhatnak az egészséghez. Általánosságban jobb közérzetet és a szemegészségünk szempontjából előnyöket szerezhetünk a jó táplálkozás által, és ezzel javíthatjuk mindennapi életünket. Íme néhány ötlet az egészséges ételek beépítéséhez az étrendjébe.

HOGYAN SEGÍTI A TÁPLÁLKOZÁS SZEMEINKET?

Az étkezésünk számos területre hatással van például a jólétünkre, a napi energiaszintre, a testünk különböző részeinek működésére. Például a szemünk az élményeink ablaka, de ha hiányoznak bizonyos tápanyagok, az kihatással lehet a szemegészségünkre, és súlyosbíthatja a szemszárazság tüneteit. Egyre több bizonyíték vannak arra, hogy az étrend és a táplálékkiegészítés szerepet játszik a szemszárazság kialakulásában.1 Így az, hogy tudjuk, hogy mely ételek hogyan befolyásolják a szemszárazság kockázatát és az általános szemegészséget, fontos jólétünk javításához.

MELY ÉTELEK SEGÍTHETNEK SZEMEI EGÉSZSÉGÉBEN?

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek az egészséges anyagcsere-folyamatokhoz, és csak a megfelelően kialakított étrenden keresztül lehet bejuttatni őket.1 Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak az omega-3 (ω -3) és az omega-6 (ω -6) zsírsavak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásukat kifejtve segíthetnek olyan állapotok esetén, mint a szemszárazság.1

Továbbá az időskori szembetegségek, mint például a szürkehyálog és a makuladegeneráció esetén, az étrend összefüggésbe hozható a kockázatok csökkentésével. Konkrétan a C-, E- és A-vitaminok, valamint a cink kombinációja csökkentette a késői stádiumú makuladegeneráció kockázatát.2 Sok ezek közül a tápanyagok közül, már megtalálható az étrendjében, az alábbiakat érdemes az egészsége érdekében fogyasztania:

ELENGEDHETETLEN ZSÍRSAVAK

Az omega-3 megtalálható a lenmagban, a dióban, a chia magban és a szójababolajban, amelyeket az alfa-linolénsavak alcsoportjába sorolunk. Hasonlóképpen, az omega-3 egyéb forrásai közé tartoznak a következők is, a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA-k), az EPA és a DHA, amelyek magas koncentrációban vannak jelen az olajos halakban, például a tonhalban, lazacban, pisztrángban, szardíniában és a makrélában.1 Kisebb mértékben az omega-3 megtalálható például garnélában, osztrigában és kagylóban is.1 Az elérhetőség és hozzáférhetőség függvényében egy kis dióval megszórt saláta, amit egy olajos hal kísér, kiváló étkezést jelenthet a hét folyamán. 

Az omega-6 zsírsavak zöldségolajokból származnak, amelyeket főzéshez vagy vinaigrette készítéséhez használhatóak fel. Az omega-6-tartalmú növényi olajok példái a napraforgóolaj és a kukoricacsíra olaj.1 A retina nagy koncentrációban tartalmaz zsírsavakat, amelyek az sejtmembrán szerves részei.3 Így az esszenciális zsírsavak fogyasztása segíthet a szemegészség fenntartásában.

VITAMINOK

A C-vitamin rendkívül hatékony antioxidáns. A szemek hajlamosak az oxidatív stresszre a magas oxigénfogyasztás és a magas energiájú látható fény kumulatív expozíciója miatt. Ezek a kiváltó tényezők károsíthatják a szem szöveteit, de az antioxidánsokban gazdag étrend és megfelelő szokásikkal csökkenthető a kockázat.2 A C-vitamin könnyen megtalálható olyan gyümölcsökben és zöldségekben, mint a szeder, áfonya, eper, paradicsom, brokkoli, spenót és zöld paprika, de ez csak néhány példa.

Az E-vitamin egy másik antioxidáns, amely hozzájárul a gyulladáscsökkentéshez. Az E-vitamin fogyasztása, amely olyan ételekben található meg, mint a mandula, földimogyoró és napraforgómag, hozzájárulhat egy teljeskörű étrendhez, csökkentve ezzel a szembetegségek kockázatát.3

A-vitamin, vagy β-karotin, egy narancssárga pigment, amely gyakran megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben, és a karotinoidoknak nevezett vegyületekbe sorolható.3 Az olyan ételek, mint az őszibarack, sárgarépa, kelkáposzta és édesburgonya, kiváló források lehetnek az A-vitamin bevitelének növelésére.3 Más tápanyagokkal kombinálva az A-vitamin segíthet javítani a szemegészséget a betegségek kockázatának csökkentésével.

CINK

A cink fontos ásványi anyag a retina fenntartásában, mivel szükséges a szem optimális anyagcseréjéhez. 3 Néhány gazdag cinkforrás közé tartozik a sült bab, a cheddar sajt, az osztriga, a pulykahús és a joghurt.3

LUTEIN ÉS ZEAXANTIN

Az emberi testben található 20-30 karotinoidból csak a lutein és a zeaxantin található meg a lencsében és a retinában.3 Ezenkívül a lutein és a zeaxantin segítik csökkenteni a kék fény által okozott retinális oxidatív károsodást, és nagy mennyiségben megtalálhatók zöld leveles zöldségekben.3

EGÉSZSÉGES ÉTEL ÉS A SZOKÁSEPÍTÉS

Ezek közül a tápanyagok közül rengeteg megtalálható a különböző ételekben, amiket nap mint nap eszik. Egy kiegyensúlyozott étrendnek sok előnnyel jár az általános jólétével kapcsolatban, ráadásul segíthet Önnek, hogy csökkentse a szemszárazság és az időskori szembetegségek kockázatát.

Tudjon meg többet az OcuWellness szokásépítő eszközünkről, ami segít egyszerű szokásokat beépíteni, mint például: hidratálás, cseppentés, pislogás, hogy segítse szemegészségét

TALÁLJA MEG A LEGJOBB MEGOLDÁST SZEMSZÁRAZSÁGRA

Böngésszen a Santen termékkínálatában, hogy megtalálja azt a szemápolási megoldást, amely tartósan enyhítheti a szemszárazság tüneteit.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN

Referenciák

  1. Jones L, Downie LE, Korb D, et al. TFOS DEWS II management and therapy report. Ocul Surf 2017;15:575-628.
  2. Lawrenson JG, et al. Nutrition and Eye Health. Nutrients. 2019;11(9):2123.
  3. Rasmussen HM, et al. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741-8.
Az oldalon található információk nem helyettesítik a kezelőorvosa által adott javaslatokat. Az állapotával, tüneteivel vagy kezeléseivel kapcsolatos kérdések esetén forduljon kezelőorvosához.

Share
Short Description