Ugrás a tartalomra
Kép
eyes

GYEREKEK, KÉPERNYŐIDŐ ÉS A SZEMSZÁRAZSÁG

GYEREKEK, KÉPERNYŐIDŐ ÉS A SZEMSZÁRAZSÁG
Lehet, hogy azt gondolná, hogy a szemszárazság csak a felnőttekre veszélyes, azonban a gyermekekre is hatással lehet1. Mivel egyre növekszik a kijelzők folyamatos jelenléte életünkben, így nagyon oda kell figyelni gyermekeink szemének egészségére. Ismerje meg azokat a módszereket, amelyekkel szülőként oktathatja gyermekeit a szemek egészségéről, és megelőzheti a szemszárazságot.

SZEMSZÁRAZSÁG - NEM MÁS A GYERMEKEKNÉL

Gyermekek esetében a szemszárazságot ugyanazok a tényezők okozhatják, mint felnőtteknél: például szennyezés, dohányfüst, allergia, étrend, illetve a túl sok képernyő előtt eltöltött idő. Ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatják, mint a felnőttek: piros szem, fájdalom és irritáció. Lehet, hogy viszketést, szemfáradtságot és fényérzékenységet is éreznek2,3.

EGYSÉGFRONT A SZEMSZÁRAZSÁG ENYHÍTÉSÉÉRT

Ha valakit, (ebben az esetben a gyermekeket) szeretnék megváltoztatni, akkor mindenkinek egyoldalon kell állnia. Gyermekeiknek akarniuk kell a szemszárazság enyhítését, illetve szemeik egészégét nélkülözhetetlennek kell tartaniuk a mindennapokban. A szülőknek és gondviselőknek együtt kell működniük a gyermekek egészséges szem-szokásai kialakításában. Tudjuk, hogy nem könnyű. A gyerekek kitartóak lehetnek, de erősnek kell maradni! Mielőtt észrevenné, gyermekei maguktól vesznek részt a szokásokban anélkül, hogy emlékeztetné őket.

MOZGÁSBA LÉPTETÉS
A gyerekek megtanulhatják az egészséges szem-szokások kialakításának értékét, mint családi tevékenységet, a mindennapi rutinok és pozitív megerősítések révén. Korábbi cikkeinkben említettük az ABC módszert. Az ABC rövidítése: alapozás, beillesztés és céljutalmazás. Az alapozás a mindennapi rutin része - a gyerekek esetében ez lehet az iskolába járás, fogmosás, stb. A beillesztés az a kis szokás, amit el szeretne kezdeni. Az OcuWellness esetében olyan szokásokat próbálunk elkezdeni, mint például: HIDRATÁLÁS, CSEPPENTÉS, PISLOGÁS. Például a rendszeres szemcsepp használat segíthet enyhíteni a szemszárazság tüneteit.

Sok gyereknek szüksége lehet szüleik segítségére a használatukhoz, vagy előfordulhat, hogy nem szeretik a szokások által okozott érzeteket. Ekkor az ABC "céljutalmazás" része is nagyon fontos lehet a motiváció létrehozásához. A céljutalmazás lesz a gyerekek fő motivációs tényezője. A jutalom lehet egy ölelés, kézfogás. vagy valami olyan apróság, mint például egy darab gyümölcs vagy cukorka. Vagy olyasmi is lehet a jutalom, mint például egy persely, amiben gyűjtögethetnek egy nagyobb dologra, amire igazán vágynak, például egy távirányítós autó. Ha esetleg elfelejtenéd ők emlékezni fognak!

ALAPOZÁS
BEILLESZTÉS
CÉLJUTALMAZÁS

AZ OCUWELLNESS™ SZOKÁSÉPÍTŐ ESZKÖZE

A LEGFŐBB BŰNÖSRŐL LESZ TALÁN A LEGNEHEZEBB LESZOKNI: A KÉPERNYŐIDŐ
Szóval mi is a fő oka a szemszárazságnak a gyerekeknél? Nos, a válasz nem fog meglepni, ez a képernyő előtt töltött idő. Ami szintén nem fog meglepetést okozni, hogy a képernyő előtt töltött idő nőtt a gyerekeknél a járvány alatt. Értjük, hogy nem mindig könnyű leszedni őket a képernyőről, (a sírás, a hiszti, stb. miatt), illetve egyre több oktatási program, házi feladat vagy tanulási eszköz van az interneten. A kijelzők elkerülhetetlenek a növekvő generáció számára. Azt javasoljuk, hogy helyezzen egy időzítőt a képernyő mellé 20 vagy 30 percre.4 Ezután kapcsolja ki, vagy legalább tartson szünetet. Az OcuWellness widget hasznos eszköz lehet az idő követéséhez. Az első alkalom nehezebb lesz, a második alkalom kicsit könnyebb, és a harmadik, vagy negyedik alkalommal talán már maguktól is megcsinálják! Győződjön meg róla, hogy jutalmazza és bátorítsa őket, amikor befejezik a képernyő használatát. Ha a gyermekei idősebbek és számítógépet kell nézniük, tanítsd meg nekik a 20-20-20 szabályt. 20 perc munka után mondja meg nekik, hogy nézzenek valamire, ami 20 lépésre van, 20 másodpercig. További információért a 20-20-20 szabályról nézd meg a 3. blogcikket itt. Így kevésbé lesz száraz a szemük, illetve ezáltal akár egy életre szóló szemegészség megőrző utazásra indulnak.

KIS GYEREKEK, NAGY EREDMÉNYEK

A gyerekek ugyanazokat a kiváltó okokat tapasztalhatják meg, mint a felnőttek, és ugyanazokkal a problémákkal küzdhetnek az egészséges szokások kialakításában. Mint a felnőtteknél, a kis szokások idővel nagy előrelépést eredményezhetnek a tartós szemszárazság enyhítésében. A szem egészsége csak egy Lego® távolságra van!

Találja meg a megfelelő megoldást a szemeinek szárazsága ellen

Böngésszen a Santen termékválasztékában, hogy megtalálja a szemszárazságára hosszan tartó enyhülést nyújtó szemápolási megoldást.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN

Referenciák

  1. 1. Muntz A, Turnbull PR, Kim A, et al. 2022. Extended screen time and dry eye in Youth.
  2. Contact Lens and Anterior Eye. 2022;45(5).
  3. Alves M, Dias AC, Rocha EM. Dry eye in childhood: epidemiological and clinical aspects. 2008;6(1):44-51.
  4. Tonkerdmongkol D, Poyomtip T, Poolsanam C, et al. Prevalence and associated factors for self-reported symptoms of dry eye among Thai school children during the COVID-19 Outbreak. PLOS ONE. 2023;18(4).
  5. 20 or 30 minutes https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/eyes/Pages/What-Too-Much-Screen-Time-Does-to-Your-Childs-Eyes.aspx
  6. Santen. Ocutears IFU, Dec 2020.
  7. Santen. Ocutears Alo+ 0.2% IFU, 2020.

  8. © 2023 Santen Pharmaceutical Co. Ltd. All rights reserved. Date of preparation : July 2023 OCUTEA-EMEA-230013
Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres szemvizsgálatok is lényeges részét képezik a szemszervi egészségi útjának. Ha makacs tünetekkel küzd, vagy tünetei nem javulnak, lehet, hogy érdemes más kezeléseket megbeszélni a gyógyszerészével, vagy akár időpontot kérni a szemorvosához.

Share