Ugrás a tartalomra
Kép
eyes

Hogyan alakítsunk ki szokásokat a szem egészségének javítására?

HOGYAN ALAKÍTSUNK KI SZOKÁSOKAT A SZEM EGÉSZSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁRA?

A szemcseppek és a műkönnyek nélkülözhetetlenek a száraz szem betegség tüneteinek csökkentéséhez, a szem egészségének elérése viszont magába kell hogy foglalja a szemcseppek rendszeres alkalmazását kis szem-egészséget támogató szokásokkal kombinálva.1

A száraz szem betegség számtalan tünettel jár, az irritáció, szemszárazság, szemfáradtság és látásproblémák a szemet folyamatosan borító könnyréteg működési zavarának ördögi köréből eredhetnek.1 Mindenkinek van egy könnyréteg a szeme felett, amely segíti a szem teljes működését. Ha a könny film réteggel probléma van, tünetek kezdenek jelentkezni, amelyek viszont rontják ennek a védő és kenő filmnek a működését.1 Ezáltal nehezebbé válik a látás és a fókuszálás. A műkönnyekkel való kezelés elengedhetetlen a szemszárazság tüneteinek kezeléséhez, de előfordulhat, hogy ez nem elegendő. Néhány egyszerű kis szokás bevezetése sokat számíthat - ezt tesszük egészségünk és jólétünk más aspektusai, például a fogak és a bőrápolás érdekében is. Itt az ideje tehát, hogy ne vegyük többé természetesnek a szemünk egészségét, és rendszeresen gondoskodjunk róla.1

HOGYAN ÉPÍTSÜNK FEL EGY OLYAN RUTINT, AMI SZÁMUNKRA MŰKÖDIK

A szemszárazságot legjobban holisztikus megközelítéssel lehet kezelni. Ez magában foglalja a szemcseppek rendszeres alkalmazását, valamint a betegséget kiváltó környezeti okok, például a számítógép képernyőjének helyzete és a rossz megvilágítás minimalizálását. Lehet, hogy a biológiai tényezőkkel is foglalkoznia kell, mint például a bizonyos tápanyagokban szegény étrenddel.2,3

Az OcuWellness több mint egy program; ez egy utazás a szem jólétéhez. Még ma elkezdődhet. Az OcuWellness viselkedéstudományon alapuló módszert alkalmaz, hogy olyan új, apró szokásokat hozzon létre, amelyek az Ön számára és az Ön rutinja számára működnek. Ez egyfajta hackelés az életedben, hogy tartós változást érjen el.

Lássuk be, az életmódváltás nem könnyű, de egy új szokás kialakítása nem kell, hogy ijesztő folyamat legyen. Egészen egyszerű lehet, ha lépésről lépésre, apró szokásokkal haladunk. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy drámai, átütő változásokat kell végrehajtani, de ezek nem tartósak. A mindennapi rutinban lehorgonyzott apró módosítások elegendőek. Az új, kis szokások megtanulása az ABC-vel kezdődik:

ALAPOZÁS
BEILLESZTÉS
CÉLJUTALMAZÁS

Az A betű az alapozás rövidítése, és azt jelenti, hogy kihasználhatja már meglévő szokásait, amelyek már részei mindennapi rutinjának - például fogmosás vagy forró ital fogyasztása. Ezek a meglévő szokások szolgálnak mintegy kiindulópontként, így amikor ezeket a tevékenységeket végzi, egy új szokást is hozzácsatolhat anélkül, hogy zavarná a megszokott napi rutinját. Például, amikor fogat mos, egyszerre alkalmazhatja a szemcseppet is. Ez a gyakorlat könnyen beilleszthető mindennapi rutinjába, és egyfajta rituálévá válik. A rendszeres szemcsepp használat az az "apró" szokás, amit el szeretne kezdeni, tehát ez a viselkedési változás, azaz a "B" a "ABC"-ben. Az utolsó lépés a "C", amely a cél elérését és annak jutalmazását jelenti. A cél elérésekor ünnepelje meg a sikert, lehet ez akár olyan kicsi dolog is, mint az ököl behúzása és az "igen!" kiáltása, vagy talán egy barátokkal való kikapcsolódás, vagy az eredmény megosztása közösségi médián. Ez talán furcsának tűnhet, de így tudjuk "meghekkelni" az agyunkat. Az új viselkedésünk ünneplése dopamint szabadít fel, ami segít erősebb idegkapcsolatot kialakítani az agyban, így emlékszünk rá, és továbbra is meg akarjuk csinálni ezt az apró szokást a jövőben is.



Az "ABC" folyamat befejezése segít megerősíteni az új szokást, és segíti Önt szemeinek egészségesebbé tétele felé vezető úton. 4



Azok a kulcsfontosságú viselkedések, amelyekről bebizonyosodott, hogy hatással vannak a szemegészségre: HIDRATÁLÁS, CSEPPENTÉS ÉS PISLOGÁS.



Az OcuWellness program eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az apró szokásokat sikeresen beilleszteni az életébe. Miután megtanulta ezeket a szokásokat, képes lesz további pozitív változásokat eszközölni holisztikus szemegészségében a viselkedési változásokkal, például az étrendi változásokkal vagy a rendszeres testmozgással, amelyek szintén bizonyítottan csökkentik a szemszárazság tüneteit.5



Tudj meg többet a szokásépítő eszközről itt.



A következetesség fenntartása nehéz lehet, de ne aggódjon, sikerülhet! Ha hosszú ideig néz képernyőt, videojátékot játszik, vagy az új Netflix sorozatokat nézi, lehet, hogy emlékeztetőre van szüksége, hogy ne felejtsen el pislogni.

A szemeinek hidratálása mesterséges könnyekkel szintén létfontosságú a szemegészség szempontjából. A szemcsepp rutin fenntartása segíthet megelőzni a szemszárazság kialakulását, akár hosszú távon is.1

OCUWELLNESS™ WIDGET

Töltse le Windows asztalára, és kezdje el ma az egészséges szemek felé vezető utát.

Ez a kis eszköz lehetővé teszi, hogy értesítések jelenjenek meg az asztali képernyőjén egész nap, hogy emlékeztesse Önt arra, hogy szüneteket tartson a képernyő nézése közben, és igyon vizet a szemei hidratálásának érdekében.

Tudta?

Egy Japánban végzett tanulmány szerint, amelyben több ezer résztvevő szerepelt, akiknek szemszárazságra szemcseppeket írtak fel, csak 10% követte következetesen az előírt adagolást. 1 A legtöbbjük abbahagyta a cseppek használatát azért, mert a tüneteik elmúltak.1

Ötletek, hogy emlékezzen a szemcsepp használatára

Próbáljon meg egy új viselkedést hozzákapcsolni valamihez, amit már amúgy is csinál, így amikor elvégzi azt a tevékenységet, ugyanakkor használhatja a szemcseppjeit is.

Minden alkalommal, amikor megiszik egy forró italt vagy egy pohár vizet, felébred reggel vagy egy kis pihenésből, sétáltatja a kutyát, stb. (Meg fogja találni, ami az Ön számára megfelelő), használja a szemcseppjeit. Így a használatuk természetessé válik.

Egy másik ok, amiért nem használják a szemcseppet, az az, hogy mellékhatásokat okozhatnak, például irritáló vagy égő érzést.6 Többféle készítmény elérhető manapság.
Találja meg, hogy melyek szemcsepp működik a legjobban Önnél. Vagy kérdezze meg gyógyszerészét javaslatokért.6

Ha nehezen tudja kontrollálni a szemszárazság tüneteit, lehet, hogy alkalmaznia kell megelőző intézkedéseket.3 Próbálja meg például, hogy egy párásítót helyez el az ágya mellett (hogy ellensúlyozza a száraz levegő hatását), vagy alkalmazzon egyéb trükköket annak érdekébene, hogy ne hunyorítson a képernyő előtt. Vagy emlékeztesse magát, hogy rendszeresebben pislogjon. A legjobb, ha olyan módszert alakít ki, amely Önnek a legjobban működik.3

Az OcuWellness program többféle segítséget is nyújthat az egészséges szemhez vezető szokások kialakításában és megtartásában.
Tudjon meg többet arról, hogyan hozhat létre olyan apró szokásokat, amelyek Önnek a legmegfelelőbbek. Szemei és egész teste hálás lesz Önnek!

Az OCUWELLNESS™ Szokásépítő Eszköz

Találja meg a megfelelő megoldást a szemeinek szárazsága ellen

Böngésszen a Santen termékválasztékában, hogy megtalálja a szemszárazságára hosszan tartó enyhülést nyújtó szemápolási megoldást.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN
  1. Uchino M, Yokoi N, Shimazaki J, Hori Y, Tsubota K, On Behalf Of The Japan Dry Eye S. Adherence to eye drops usage in dry eye patients and reasons for noncompliance: a web-based survey. J Clin Med 2022;11.
  2. Dry eyes. Mayo Clinic, 2022. (Accessed November 2022, at https:// www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dryeyes/symptoms-causes/syc-20371863.)
  3. Yeo S, Tong L. Coping with dry eyes: a qualitative approach. BMC Ophthalmol 2018;18:8.
  4. Behavioural science method based on the work done by BJ Fogg, notably in his book, Tiny Habits: The Small Changes that Change Everything, 1st edition Virgin Books, 2020.
  5. Molina-Leyva I, Molina-Leyva A, Riquelme-Gallego B, Cano-Ibanez N, Garcia-Molina L, Bueno-Cavanillas A. Effectiveness of Mediterranean diet implementation in dry eye parameters: a study of PREDIMED-PLUS trial. Nutrients 2020;12.
  6. Ozdemir S, Yeo SWJ, Lee JJ, Bhaskar A, Finkelstein E, Tong L. Patient medication preferences for managing dry eye disease: the importance of medication side effects. Patient 2022;15:679-90.

  7. © 2023 Santen Pharmaceutical Co. Ltd. All rights reserved. Date of preparation : July 2023 OCUTEA-EMEA-230007
Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres szemvizsgálatok is lényeges részét képezik a szemszervi egészségi útjának. Ha makacs tünetekkel küzd, vagy tünetei nem javulnak, lehet, hogy érdemes más kezeléseket megbeszélni a gyógyszerészével, vagy akár időpontot kérni a szemorvosához.

Share