Ugrás a tartalomra
Kép
eyes

MI KÖZE A HORMONOKNAK A SZEMSZÁRAZSÁGHOZ?

MI KÖZE A HORMONOKNAK A SZEMSZÁRAZSÁGHOZ?

Lehetséges, hogy viszkető, irritált, égő, száraz szemei vannak? Ezek a szemszárazság tünetei lehetnek. Ennek sokféle oka lehet, beleértve környezeti vagy életmódbeli tényezőket, például a képernyő előtt töltött időt. Attól függően, hol tart az életében, egészségi állapota is nagy szerepet játszhat szemei egészségében. Talán meglepő, de a hormonális változások is szemszárazsághoz vezethetnek.

A HORMONOK ÉS SZEMEI EGÉSZSÉGE1

A hormonok, mint az ösztrogén, tesztoszteron és progeszteron egyensúlyának hiánya és változása közvetlenül befolyásolhatja a könnytermelést és a könnyfilm minőségét. Az alacsony tesztoszteron vagy magas ösztrogénszint szemszárazsághoz vezethet. Az orális fogamzásgátló szerek vagy fogamzásgátló tabletták szedése csökkentheti az androgén nevű hormon szintjét. Az alacsony androgénszint kevesebb könnytermeléshez és a könnyfilm stabilitásának megváltozásához vezethet. A menstruációs ciklus alatti hormonváltozások is szerepet játszhatnak a szemszárazság kialakulásában.

MENOPAUZA ÉS SZEMSZÁRAZSÁG2

Bár a szemszárazság bármilyen életkorban tapasztalható, az 50 év feletti nők kétszer annyira hajlamosak a szemszárazságra, mint a férfiak. A hormonok lehetnek a felelősek érte.

A klimax jelentősen befolyásolja a hormonszinteket, ami sok olyan tünethez vezet, amit a klimaxhoz társítunk. Ritkán gondolunk arra, hogy az egészséges szemeket is érinti. A szemek apró mirigyei különösen érzékenyek a hormonváltozásokra. Ezek a mirigyek olajokat termelnek, amelyek bevonják a szem felületét, és megakadályozzák a könnyfilm elpárologását. Ha a mirigyek nem működnek megfelelően, a könnyek túl gyorsan párologhatnak el, kiszáradt szemeket eredményezve.

TERHESSÉG MEGVÁLTOZTAT MINKET- SZEMEINKET IS

Terhesség alatt sok nő szemszárazságot tapasztalhat.3 Az érzékeny szemek néhány nőt arra késztethetnek, hogy a terhesség ideje alatt leálljanak a kontaktlencse használatával vagy szemeinek sminkelésével. Ezenkívül a reggeli rosszullét is kiszáradáshoz vezethet, ami szintén hozzájárulhat a szemszárazsághoz.

EGYÉB HORMONOK, PÉLDÁUL PAJZSMIRIGYHORMON VAGY INZULIN

A szokásos nemi hormonokon túl testünk más hormonokra is támaszkodik a jó működéshez. A pajzsmirigyhormon és az inzulin változásai is szemszárazsághoz vezethetnek.


Ha pajzsmirigy problémája van, fontos beszélnie szakemberrel, hogy megértse, hogyan befolyásolja ez a szemeinek egészségét.4


Ha cukorbeteg, akkor sajnos a szemszárazság egy gyakori velejáró lehet. Ez azért van, mert az alacsony inzulinszint megnehezíti a mirigyek könnytermelését. Ha cukorbetegségét kezeli és biztosítja azt, hogy szervezetének meglegyen az a mennyiségű inzulin, amelyre szüksége van, akkor az segíthet enyhíteni a szemszárazság tüneteit.5

A SZEMSZÁRAZSÁG ENYHÜLÉSE KÖZELEBB VAN, MINT GONDOLNÁ

A szemszárazság kezelésének egyik fő módja a műkönnyek használata. Az Ocutears széles választékot kínál az igényektől függően. Javasoljuk, hogy konzultáljon szemorvosával vagy gyógyszerészével, hogy megtudja, melyik műkönny lenne a legalkalmasabb Önnek. Az OcuWellness szemcseppkereső alkalmazás használatával megtalálhatja azt a szemcseppet, ami a legjobban választás lehet.

Érdemes elgondolkoznia néhány életmódváltáson is, kis szokásokkal, például a nap folyamán elfogyasztott vízmennyiség növelésével (próbáljon meg naponta legalább 2,5 liter vizet inni). A kulcs a következetesség és a fókusz megtartása. Tudjon meg többet a hidratálás fontosságáról és az egészséges szokásokról itt.


Ha Ön ember, különösen ha nő, a hormonjai ingadozni fognak. Ha szembenéz ezzel a valósággal, és megtanulja kezelni, hogyan befolyásolja ez a szemek egészségét, az segíteni fog, hogy folytatni tudja ezt a holisztikus utazást a szemszárazság tartós enyhítéséért.

Találja meg a megfelelő megoldást a szemeinek szárazsága ellen

Böngésszen a Santen termékválasztékában, hogy megtalálja a szemszárazságára hosszan tartó enyhülést nyújtó szemápolási megoldást.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN

Referenciák

  1. Dry eye and hormones: https://www.webmd.com/eye-health/dry-eye hormones. Last accessed February 2023.
  2. Peck T, et al. Dry Eye Syndrome in Menopause and Perimenopausal Age Group. J Midlife Health 2017;8:51-54.
  3. Asiedu K, et al. Dry eye, its clinical subtypes and associated factors in healthy pregnancy: A cross-sectional study. PLoS One. 2021;16(10):e0258233.
  4. Dry eyes and thyroid disorders. WebMD, 2022. (Accessed June 2023 at, https:// www.webmd.com/eye-health/dry-eyes-thyroid).
  5. Eye health: dry eye with diabetes. American Diabetes Association, 2022. (Accessed June 2023 at, https://diabetes.org/sites/default/files/2022-04/FOD-Dry-Eye.pdf).
    © 2023 Santen Pharmaceutical Co. Ltd. All rights reserved. Date of preparation : July 2023 OCUTEA-EMEA-230016
Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres szemvizsgálatok is lényeges részét képezik a szemszervi egészségi útjának. Ha makacs tünetekkel küzd, vagy tünetei nem javulnak, lehet, hogy érdemes más kezeléseket megbeszélni a gyógyszerészével, vagy akár időpontot kérni a szemorvosához.

Share