Ugrás a tartalomra

Gyakran ismételt kérdések a Puralid® Lipogelről

 1. Melyek a szemhéjszéli gyulladás okai?

  A szemhéjszéli gyulladás kialakulásához számos tényező hozzájárulhat. Ezek közé tartozhatnak bakteriális fertőzések, allergiák vagy bőrreakciók/betegségek, a könnymirigyek (Meibom-mirigyek) problémái, a környezetszennyezés és a szempillaatkák.1-4

 2. Miért kell továbbra is tisztítanom a szememet, ha nincsenek tüneteim?

  Ha szemhéjszéli gyulladása van, a könnymirigyek (Meibom-mirigyek) elzáródhatnak. A szemhéj rendszeres tisztítása segít megelőzni, hogy ezek a mirigyek újra eltömődjenek, így segít megőrizni a szemhéj egészségét.5

 3. A szemhéjszéli gyulladás kezelésére szolgáló terápiák egyformák?

  Vannak különböző kezelések, amelyek segíthetnek a szemhéjak tisztításában, például spray-k, törlőkendők és cseppek, köztük a szemhéj gyulladására kifejlesztett Puralid®, amely segít a duzzadt szemhéjak kezelésében. Ha az otthoni kezelés nem oldja meg a tüneteket, szükség esetén antibiotikumokat, szteroidokat vagy a szempillaatkák elpusztítására szolgáló kezelést kaphat.7

 4. Fertőző-e a szemhéjszéli gyulladás, és befolyásolja-e a látásomat?

  Bár a szemhéjszéli gyulladás kellemetlen lehet, éskellemetlen látvány, nem fertőző, és a legtöbb esetben kezelés esetén nem okoz maradandó károsodást a látásban.6

 5. Hogyan kapcsolódik a szemhéjszéli gyulladás a szemszárazsághoz?

  A szemhéjszéli gyulladás a szemhéjban lévő könnymirigyek (Meibom-mirigyek) elzáródását okozhatja. Ha ezek a mirigyek nem működnek megfelelően, nem termelődik a könnyfilmhez szükséges olaj, amely segít csökkenteni a könnyek párolgását.5

 6. Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  Ha a tünetek zavarják Önt, és úgy tűnik, hogy a helyes szemhéjhigiéniai gyakorlatok ellenére sem javulnak, kérjen időpontot szemspecialistájától.6

 7. Használhatom a Puralid® Lipogelt kontaktlencsével?

  A Puralid® Lipogel nem közvetlenül a szemben kell alkalmazni, de egy kis mennyiség mégis bejuthat a szembe a tisztálkodás során. A kontaktlencse használata nem ajánlott, ha szemhéjszéli gyulladása vagy szemhéj- és kötőhártyagyulladása van.

 8. Tisztálkodás után le kell mosnom a Puralid® Lipogelt a szemhéjamról?

  Ha a szemhéj gyulladása miatt alkalmaz Puralid® Lipogelt, érdemes legalább néhány percig a szemhéján hagynia. Törölje le a felpuhult hámló részeket a szemhéjról/a szem körüli bőrről egy tiszta zsebkendővel vagy vattakoronggal. Bár nem szükséges, a törlés után leöblítheti, ha szeretné.

 9. Felvihetem a Puralid® Lipogelt a szemhéjamra az ujjaim helyett egy zsebkendővel vagy vattakoronggal?

  Igen, azonban előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű Puralid® Lipogelt kell használnia.

 10. Használhatok sminket a Puralid® Lipogellel történő szemhéjtisztítás után?

  Igen, használhat sminket, miután megtisztította szemhéját a Puralid® Lipogellel.

 11. A Puralid® Lipogel elszínezheti a textíliáimat?

  A Puralid® Lipogel enyhén sárga színű, de nem színezi el a textíliákat.

 12. Milyen a Puralid® Lipogel illata?

  A Puralid® Lipogel illata az egyik legfontosabb összetevőjéhez, a teafaolajhoz8 hasonlóan friss, gyógynövényes, kámforszerű illatot áraszt.

 13. Mi történik, ha a Puralid® Lipogelt nem az ajánlott tárolási körülményeknek megfelelően tároljuk?

  Ha a Puralid® Lipogelt 2 napnál hosszabb ideig tárolta 25°C és 40°C között vagy 0°C alatt, kérjük, dobja ki. Ha a termék 40 °C-nál magasabb hőmérsékletnek volt kitéve, kérjük, dobja ki.8

 14. Használható a Puralid® Lipogel szemcseppekkel együtt? Szükséges egy bizonyos időtartamig várni a következő alkalmazás előtt?

  Bár a Puralid® Lipogel nem szemcsepp, használata után ajánlott 10 percet várni, mielőtt szemcseppet alkalmazna.

 15. Miért nem tartósítószermentes a Puralid® Lipogel?

  A Puralid® Lipogelt külsőleg kell alkalmazni a bőrfelületen, és az ujjakkal kell a szemhéjakon eloszlatni. A tartósítószerek a termék szennyeződésének elkerülését szolgálják.

 16. Mennyi ideig tart egy flakonnyi Puralid® Lipogel?

  Az egy alkalmazás során felhasznált átlagos mennyiség mindkét szemre 130 mikroliter (0,13 ml), ami azt jelenti, hogy egy 15 ml-es flakonban körülbelül 115 adag van. Tehát, ha naponta kétszer használja a Puralid® Lipogelt, egy flakon körülbelül 50 napig tart.

 17. Használható a Puralid® Lipogel gyermekek esetén?

  Javasoljuk, hogy konzultáljon egy megfelelő, szemészetre szakosodott orvossal (pl. szemész), és kérje ki a tanácsát, mielőtt ezt a terméket gyermeken alkalmazná.

 18. Egy gyermek véletlenül lenyelte a Puralid® Lipogelt. Mit tegyek?

  Véletlen lenyelés esetén forduljon orvoshoz. A termék teljes mennyisége viszonylag kicsi, ezért még lenyelés esetén sem valószínű, hogy komoly egészségügyi problémákat okozna. Ellenőrizze azonban az összetevők listáját, hátha gyermeke valamelyikre túlérzékeny, és ilyen esetben értesítse orvosát. Javasoljuk, hogy tartsa a terméket gyermekek elől elzárva.

Referenciák

 1. Amescua G et al. Ophthalmology 2019;126(1):P56–P93
 2. Lemp MA, Nichols KK. Ocul Surf 2009;7:S1–S14
 3. Putnam CM. Clin Optom (Auckl) 2016;8:71–78.
 4. Wolf R, et al. Clin Dermatol 2014;32:131–140.
 5. AOP. Meibomian gland dysfunction. A következő címen érhető el: https://www.aop.org.uk/adviceand- support/for-patients/eye-conditions/ meibomian-gland-dysfunction Hozzáférés: 2021. szeptember.
 6. Mayo Clinic. Blepharitis. A következő címen érhető el: https://www.mayoclinic.org/diseasesconditions/ blepharitis/symptoms-causes/syc- 20370141 Hozzáférés: 2021. szeptember.
 7. Very Well Health. How blepharitis is treated. A következő címen érhető el: https://www.verywellhealth.com/chronicblepharitis- treatment-3421864 Hozzáférés: 2021. szeptember.
 8. Puralid® Lipogel IFU, December 2020.

A SZEMÁPOLÁS ALAPJAI A SANTENTŐL

Böngésszen a Santen termékkínálatában, hogy megtalálja az Önnek és szemének megfelelő szemápolási megoldást, amely hosszú távú enyhülést hozhat a szemszárazság, a szemhéjszéli gyulladás és más szemproblémák esetén.
SZINTÉN EBBEN A TÉMÁBAN
Az oldalon található információk nem helyettesítik a kezelőorvosa által adott javaslatokat. Az állapotával, tüneteivel vagy kezeléseivel kapcsolatos kérdések esetén forduljon kezelőorvosához.